12ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Έχοντας ξεκινήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία των δικών μας ανθρώπων, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με τα αρωματικά φυτά. Έτσι, η φύση μας οδήγησε στις επόμενες επιχειρηματικές μας αποφάσεις.

Ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό λοιπόν, σε ένα ιδιόκτητο χωράφι 12 στρεμμάτων, δίπλα στον ποταμό Αγγίτη, έγινε η αρχή. Το 2014 ξεκινήσαμε με τη φύτευση λεβάντας (του είδους Lavandula Angustifolia). Τα επόμενα έτη πειραματιστήκαμε με διάφορα άλλα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, σιδερίτη, φασκόμηλο και εχινάκεια.

Διαπιστώσαμε ότι τα φυτά αυτά ήταν πολύ αγαπητά από τις μέλισσες της περιοχής, οπότε σύντομα τοποθετήσαμε και το δικό μας μελισσοσμήνος στο κτήμα, κατά την περίοδο άνθησης της λεβάντας. Κάποιες εβδομάδες αργότερα, όταν έφτασε η ώρα του τρύγου, το μέλι που δοκιμάσαμε από την κυψέλη ήταν τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε είχαμε δοκιμάσει ποτέ. Η ανακάλυψη ενός νέου είδους μελιού μας έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, μια σπουδαία στιγμή στη μελισσοκομική μας πορεία. Το μέλι λεβάντας, το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα, έγινε η πυξίδα που θα μας έδειχνε την κατεύθυνση. Αρχίσαμε να αντικαθιστούμε κάποιες ποικιλίες βοτάνων με τη λεβάντα.

Προχωρήσαμε σε branding και packaging τριών κωδικών μελιών με την ονομασία VORIA CHORA. Τα προϊόντα μας αποκτούν όλο και μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πάντα με την ταυτότητα ποιότητας του ελληνικού μελιού.

Με το ίδιο πάθος και αγάπη, επιμένουμε να διαθέτουμε ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή, χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους τόσο στη μελισσοκομία όσο και στην καλλιέργεια. Υψίστης σημασίας για εμάς είναι η διατήρηση της βιολογικής καλλιέργειας, γι’ αυτό και το κτήμα μας ελέγχεται ετησίως και πιστοποιείται από εγκεκριμένο φορέα βιολογικής πιστοποίησης
(BIO HELLAS).

Το κτήμα μας είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μια από τις δράσεις μας είναι η ξενάγηση σχολείων και άλλων ομάδων που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να κάνουν βοτανογνωσία.

Αυτό που θεωρούμε σημαντικό και θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι θα πρέπει να προσέχουμε και να σεβόμαστε τη φύση. Υποχρέωση όλων μας είναι να κληροδοτήσουμε καθαρό περιβάλλον στην επόμενες γενιές αλλά και να τις μεταδώσουμε τη σημασία που έχει το να προσέχουμε το σπίτι μας, τη γη μας.