Αν υπάρχει ένας οίκος που έχει ταυτίσει το όνομα του με την παραγωγή ποιοτικής grappa και θεωρείται πρωτοπόρος του είδους, αυτός δεν είναι άλλος από τον οίκο Berta Distillerie του οποίου η ιστορία αγγίζει σχεδόν τον αιώνα και περνάει μέσα από τρικυμίες, πολέμους, έρωτες και φυσικά ατελείωτες χαρές.

Με μοναδική ικανότητα να κάνει τέχνη από τα σκουπίδια των άλλων η οικογένεια Berta, από το Piemonte της Ιταλίας, είναι καλά δικτυομένη στη γειτονιά της.

Μετά το τέλος κάθε τρύγου και σε συνεργασία με όλα τα κορυφαία ονόματα του Barolo, του Barbaresco, του Asti και της Alba, αγοράζουν την “τούρτα” που απομένει όταν πατηθούν τα πολύτιμα σταφύλια Nebbiolo, Barbera και Μοσχάτο. Με γνώση, υπομονή και ένστικτο, αυτά τα στέμφυλα γίνονται η πρώτη ύλη για μερικά από τα πιο εκφραστικά και  πολύπλοκα αποστάγματα του κόσμου.

Η πρώτη αντίδραση όταν έρθεις μύτη με μύτη με τη grappa του Berta είναι: “Δεν είναι δυνατόν”… Αρώματα πέρα από κάθε δυνατότητα περιγραφής. Πυκνός, εξωτικός χαρακτήρας με απίστευτο λίπος και κομψή γλύκα στο στόμα. Ακόμη και τα απλά, χωρίς παλαίωση, Nebbiolo και Μοσχάτα σφίζουν από βάθος και ένταση. Όσο για τις παλαιωμένες… Έργα τέχνης που ακροβατούν μεταξύ grappa, cognac και όλων εκείνων των μοναδικών αρωμάτων που θυμίζουν την παιδική μας ηλικία και μας κάνουν να νιώθουμε μαγεμένοι σαν μπόμπιρες…