ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Παυλίνα Κλαδοπούλου ήθελε από μικρή να φύγει από την πόλη και να ασχοληθεί με τη γη, να καλλιεργήσει. Και αυτό έκανε. Ακολούθησε το όνειρό της.

Σήμερα το όνομά της είναι συνυφασμένο με την τρούφα. Στο κτήμα της στην ορεινή Κορινθία καλλιεργεί μία από τις πολυτιμότερες ποικιλίες τρούφας, την Τuber Melanosporum ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε «πολύτιμη, μαύρη, χειμερινή τρούφα». Δεκάδες καλλιεργητές τρούφας σε όλη την Ελλάδα συνεργάζονται μαζί της, ενώ παράλληλα, ετοιμάζεται να επεκταθεί σε νέες φυτείες στο Μπελμόντε ντελ Σάνιο της Ιταλίας.

Η Παυλίνα Κλαδοπούλου έχει αναλάβει να μας μυήσει στον αρωματικό και άκρως γευστικό κόσμο της τρούφας με μία μεγάλη γκάμα προϊόντων. Από λάδι, αλάτι και βούτυρο (με ολόκληρα κομμάτια τρούφας), μέχρι μπαλσάμικο, σάλτσες, καρπάτσιο, μέλι και λουκάνικο.

Όλα ιδιαίτερα και, το σημαντικότερο, 100% φυσικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές.

Η τρούφα ή το ύδνον είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που  συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων.

Όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών (δέντρα και θάμνους), δημιουργώντας μια σχέση ονομαζόμενη «μυκορριζική συμβίωση», από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη. Η συμβίωση πραγματοποιείται τόσο σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως σε συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο κάρπινος / γαύρος, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και τα φλαμούρια.

Η τρούφα σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιούντος φυτού.

Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού σε εκείνη ενός πορτοκαλιού. Εξωτερικά καλύπτεται από φλοιό που ονομάζεται «περίδιο», το εσωτερικό, που ονομάζεται «σάρκα του καρπού ή βώλος», περιέχει εκατομμύρια «σπόρους», που εκτελούν την αναπαραγωγική λειτουργία.

Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών χρωμάτων και διαστάσεων.

Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών.

H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.